Gebouwen

gebouwen-brandveiligheid -eftc.nl

Brandveiligheid gebouwen

De woningwet geeft een duidelijke definitie van een gebouw: bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.

Bestaande bouw en nieuwbouw

Op basis van bovenstaande definitie is het mogelijk een nadere invulling te geven aan de bouwregelgeving zoals het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit valt in twee delen uiteen te weten: bestaande bouw en nieuwbouw.

Veelal wordt een oordeel gegeven aan het Bouwbesluit ‘bestaande bouw’ indien een bouwvergunning is afgegeven. Echter, hierbij is de term ‘rechtens verkregen niveau’ het doorslaggevende aspect van het niveau dat is vastgelegd in de afgegeven bouwvergunningen en de daarbij behorende documenten.

In beginsel dient een bouwwerk brandveilig te zijn en te voldoen aan de beginselen van het Bouwbesluit, maar door veranderende inzichten en technieken is het mogelijk dat een gebouw niet voldoet aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit is het gelijkwaardigheidsbeginsel opgenomen. Dit kan betekenen dat wanneer een gebouw niet voldoet aan de wet- en regelgeving het toch brandveilig is.

De basis van FTC-Europe is gelegen in het vinden van creatieve gelijkwaardigheidsoplossingen voor brandveiligheid van gebouwen. Deze gelijkwaardigheidsoplossingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en het creatieve vermogen van de professionals bij FTC-Europe.

 

Referenties